Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Phraya Nakhon Grot

Home - Reisverhalen - Hua Hin - Phraya Nakhon Grot


De weg naar de Phraya Nakhon grot

De weg naar de Phraya Nakhon grot.

Zo'n 60 km ten zuiden van Hua Hin, coordinaten 12°11'54.78"N 100°00'19.81"O., ligt Khao Sam Roi Yot National Park, het park met de 300 bergtoppen. Vanuit Hua Hin worden er allerlei dagtochten georganiseerd, vaak met lunches, bezoeken aan ananasplantages, grotten, enzovoorts. Een aantal jaren geleden, we reden zelf nog geen auto in Thailand, hebben we dat een keer gedaan. We zouden worden opgehaald bij ons hotel, en met een busje en een paar andere mensen een dagtocht maken. Het ophalen leek goed te gaan, maar toen kregen we te horen, dat het busje eigenlijk te vol was, of we met een jeep en een eigen chauffeur en gids wilden gaan. Leuk, maar het duurde even voordat alles geregeld was. De gids stelde voor om maar niet naar de ananasplantage te gaan, dat was toch niets voor ons, daar waren we het wel mee eens. Dus rechtstreeks naar een grot, die erg mooi zou zijn, maar die bleek dicht te zijn, naar een andere grot, ook dicht.

Toen maar naar de grot, die eigenlijk in de trip was opgenomen, namelijk Tham Phraya Nakhon. Het probleem bleek te zijn dat je daar het snelste met een bootje naar toe kunt varen, en de gids dacht dat de bootjes niet wilde varen met maar vier mensen, hij had gelijk.

De Phraya Nakhon grot

De Phraya Nakhon grot.

De Phraya Nakhon grot

De Phraya Nakhon grot.

We zijn maar gaan lopen, over een heuvel en dan langs het strand, het was geeneens ver naar de plaats waar de bootjes hun passagiers op het strand afzetten.
Tijdens ons laatste bezoek, in 2012, zijn we wel met een bootje gegaan, het pad over de heuvel was moeilijk te vinden en het was warm.
En vanaf daar werd het klimmen, meer dan een half uur, en over een moeilijk pad. En daarna weer een stuk naar beneden de grot in.
Er staat een bordje met de tekst 450 meter bij het begin van het pad, maar wat dat betekent snappen we niet, het is veel verder lopen.
De inspanning is wel de moeite waard. De grot bestaat uit twee kamers, beiden met een ingestort dak. In de tweede, grootste kamer staat een sala, een rustplaats, die is gebouwd voor koning Chulalongkorn. Er groeien ook planten en bomen, we vonden het de inspannende klim beslist waard.

En toen weer naar beneden, lastiger dan naar boven. Klauteren is de enige manier om in en uit de grot te komen.
Halverwege kwamen we een groep vermoeide omhoogklimmende bezoekers tegen, die hoopten dat de bus boven al klaar zou staan.
Helaas.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.