Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Eerste indruk

Home - Reisverhalen - Bangkok - Eerste indruk


Een eerste indruk van Bangkok, moeilijk. De eerste keer was in 1987, ruim 30 jaar geleden. Voor Pia na drie jaar Nederland weer thuiskomen bij familie, voor Tom de eerste keer in Thailand. In de bus, lees omgebouwde pick-up, van Pia's zuster Nok Ten reden we van het vliegveld naar het huis van Pia's ouders.

Wat opviel is dat er weinig hoge gebouwen langs de weg staan, meestal twee tot vier verdiepingen. Je verwacht wat anders in zo'n grote stad. En dan was er steeds meer braakliggend land of rijstvelden. En we waren nog steeds in Bangkok.

Na een uur draaiden we een smal, onverhard paadje in, na zo'n 200 meter het huis van Pia's ouders. Geen stoelen, aan twee kanten open, veel mensen, een dak van golfplaten, en half boven het water. We waren nog steeds in Bangkok.

De volgende dag gingen we met de bus naar Bangkok (daar waren we toch al?), naar het centrum. Oude handgeschakelde bussen, die zomaar ergens stoppen om passagiers op te pikken. Drie kwartier lang over een smalle weg, tot aan het eindpunt onder een viadukt, langs een kanaal met smerig zwart water. Daar wachtten we op de volgende bus, langs een erg drukke weg, Sukhumvit Road. Overal winkels, overal marktkraampjes op de stoep. Maar dit was nog niet het centrum van Bangkok.

Nu een nieuwere bus, met airconditioning, ijskoud. De bus kroop door het verkeer, na een uur stapten we uit. Nu wel overal hoge gebouwen, soms erg hoog. We waren Pathum Wan. Dit is een van de winkelgebieden van Bangkok. Grote, erg moderne winkels, mooier en groter dan in Nederland. En vaak op de bovenste verdieping een restaurant, over de hele verdieping.

Nu, in 2016, is het nog steeds een ervaring om in Bangkok aan te komen. Iedere keer is anders, Bangkok is voortdurend in beweging. We logeren er vlak bij het nieuwe vliegveld, en er liggen nog steeds rijstvelden. Maar de weg is veranderd in een zesbaans snelweg, en er zijn tolwegen bijgekomen. Er is een nieuwe spoorlijn van het vliegveld Bangkok in. De bussen zijn veel moderner, de auto's ook. Nog meer winkels, soms zelfs met draaimolens en achtbanen op het dak.

Het blijft een boeiende stad.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.