Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

De School

Home - Reisverhalen - Uthumphon Phisai - De School


Eten op de school

Eten op de school.

De school van Phranom, daar gaat het om. Dat maakte de bezoeken aan Uthumphon Phisai echt de moeite waard. Die school ligt in een klein dorpje, ergens tussen de rijstvelden, een half uur rijden met de auto over een onverharde weg. In de droge tijd goed te bereiken, in de regentijd vaak duwen, omdat de auto vast zit in de modder. Dan sta je op blote voeten tot over je enkels in de modder. Gelukkig had de auto voorwielaandrijving, dan vliegt er wat minder modder om je oren.
Voordat we er naar toe zijn gegaan heeft Pia op de markt koekjes en veel sinaasappels gekocht. Phranom had ons voor ons eerste bezoek verteld dat de kinderen niet al te veel te eten hadden. Op de school zijn we ontvangen door alle leerkrachten, en we werden omringd door heel veel kleine kinderen. Tom was voor veel kinderen waarschijnlijk de eerste blanke, die ze in levende lijve zagen.

Tom geeft les

Tom geeft les.

Omdat het tegen de middag liep werd er een kip gevangen, geslacht en bereid tot larb kai, een smakelijke en zeer pittige salade, voor ons en voor de leerkrachten. De kinderen aten een bakje rijst met gezouten vis, van huis meegekregen, één visje ter grootte van een sardientje voor twee kinderen. Toen we dat zagen smaakte de larb kai toch iets minder goed. Gelukkig waren er de koekjes en de sinaasappels. Door slechte, eenzijdige voeding waren de kinderen op de school ook erg klein.
Na het eten kregen we een rondleiding door alle klassen. Thaise kinderen krijgen op de lagere school al les in Engels, dus Tom mocht optreden als gastdocent. De kennis van de meeste kinderen gaat nog niet veel verder dan "What is your name?" en "How old are you?". Dus geen moeilijke antwoorden geven of vragen stellen. Een heel bijzondere ervaring.
Phranom heeft samen met de andere leerkrachten geld ingezameld om de school te verbeteren. Voor dat geld zijn er toiletten gebouwd, eerst gingen de kinderen gewoon even het rijstveld in. En er zijn wasbakken geplaatst, waar de kinderen leren hun tanden te poetsen, na iedere maaltijd staan de kinderen enthousiast te poetsen en te spetteren.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.