Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Het Thaise Prijzensysteem

Home - Reisverhalen - Het Thaise Prijzensysteem - Het Thaise Prijzensysteem


Thailand heeft een boeiend prijzensysteem.
Als je een museum, nationaal park of tentoonstelling wilt bezoeken moet je vaak toegang betalen. Soms voor de auto, parkeerplaatsen en wegen moeten ook worden onderhouden. En vaak ook nog per persoon, Thais gratis of 10 Bath, buitenlanders 200 Bath.
Er wordt flexibel mee omgegaan, als de kaartjesverkoper niet zeker is betaal je het Thaise tarief. Als je als buitenlander met een hele Thaise familie komt betaal je ook vaak het Thaise tarief. Als je als buitenlander in Thailand woont en er belasting betaalt betaal je toch vaak het buitenlanders tarief. Sommige mensen hebben er moeite mee, wij niet.

In openbare toiletten heb je dat variabele tarief soms ook, Thai 1 Bath, buitenlanders 2 Bath. Dit begrijpen we niet.

En in winkels en restaurants. We hebben dat meegemaakt bij busstations en op plaatsen waar veel toeristen komen. Tom wilde een flesje bier kopen, hoorde het winkelpersoon iets over farang (buitenlander) mompelen en een prijs van 50 Bath noemen. Erg veel voor een klein flesje Singha (en geeneens goed gekoeld), dus laat maar. Even later ging Pia in dezelfde winkel dat flesje kopen, voor maar 30 Bath. Even gevraagd hoe dat zat: thais betalen 30 bath, buitenlanders in Thais gezelschap ook, loslopende buitenlanders betalen 50 Bath en Japanners betalen 80 Bath.
In restaurants kan het ook omgekeerd: Thais in gezelschap van een buitenlander betalen het buitenlandse tarief.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.