Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Onderwijs

Home - Reisverhalen - Onderwijs - Onderwijs


Onderwijs in Thailand is goed georganiseerd. Vrijwel alle kinderen gaan naar school, tenminste vier jaar. In alle plaatsen is wel een lagere school. Vrijwel iedere Thai kan lezen en schrijven, er zijn verhoudingsgewijs minder analfabeten dan in Nederland.
Er is wel een wezenlijk verschil met het onderwijs in Nederland. In Thailand is onderwijs erg gericht op leren: feiten, rijtjes, ... De docenten staan in aanzien (bij kinderen en ouders) en in twijfel trekken wat een docent onderwijst gebeurt (bijna) niet.
In Nederland leren kinderen ook feiten, maar daar ligt de nadruk veel meer op zelf nadenken en een eigen mening vormen. Soms met als gevolg dat een docent niet meer gerespekteerd wordt.
Het verschil merken we vaak als we proberen Engels te praten in Thailand. Op de lagere school wordt al Engels onderwezen. Vaak door docenten die die taal niet goed machtig zijn. Met als gevolg dat de kinderen, en ook volwassenen, ons niet begrijpen. En omgekeerd. En wij doen het dan hiet goed omdat zij het op school anders hebben geleerd.
Als we Engels spreken met Thaise vrienden en kennissen in Thailand, die in het buitenland hebben gewoond, of die voor een buitenlands bedrijf werken, hebben we dat niet; we begrijpen elkaar prima. Die Thaise vrienden en kennissen hebben dezelfde problemen als wij, zij begrijpen hun mede-Thais niet als die Engels spreken.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.