Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Eten

Home - Reisverhalen - Eten - Eten


 

Introduktie

Eten in Thailand, dan denk je natuurlijk aan de echte Thaise keuken.
Maar DE echte Thaise keuken bestaat niet; iedere streek heeft zijn eigen gerechten en eigen specifieke smaken.

In Thailand heb je te maken met andere eetgewoontes dan in Nederland. Het voedsel wordt allemaal tegelijkertijd op tafel gezet, gangen zoals in de Westerse keuken bestaan eigenlijk niet.
Sommige restaurants hebben wel voor-, hoofd- en nagerechten, maar als we met Thaise mensen eten merken we daar nooit iets van.

In Thailand is uit eten gaan goedkoop, en je kunt ook overal eten kopen om thuis op te eten. Vaak is dat goedkoper dan zelf koken.

Koken in Thailand

In Thailand wordt meestal anders gekookt dan in het westen. Er wordt heel veel gebruik gemaakt van de wadjang. Daarin wordt voedsel heel snel, en op een hoge temperatuur bereid.
De wadjang wordt ook gebruikt om voedsel te frituren.
Gewone pannen worden ook gebruikt, bijvoorbeeld voor het bereiden van Thaise curries, gerechten met veel kruiden. Maar gerechten langdurig en langzaam koken, zoals stoofschotels of ovenschotels komen niet voor in Thailand.
Kruidenmengsels worden meestal fijngestampt in een vijzel, waarbij zowel de vijzel als de stamper van graniet zijn gemaakt. In het noord-oosten van Thailand wordt voor bepaalde gerechten een aardewerk vijzel met een houten stamper gebruikt.

Thailand kent geen gasnet. Er wordt veel gekookt op flessengas.
Maar ook heel erg populair is koken op houtskool. De houtskool wordt in een stenen comfort gedaan, dat ongeveer zo groot is als een emmer van 10 liter, Bovenop staat een pan, of een wadjang, maar er kan ook een rooster op zodat je kunt grillen. Het ziet er erg eenvoudig uit, maar de temperatuur is erg moeilijk te regelen. Het het lukt wonderbaarlijk goed in Thailand.

Voedsel wordt voorafgaand aan de bereiding vaak in kleine stukken gesneden of gehakt. Daardoor is het mogelijk om heel snel een gerecht te bereiden omdat het voedsel snel gaar is. Dat geldt niet voor alles, vissen worden bijvoorbeeld vaak geheel gebakken.

Heet

Er wordt vaak gezegd dat Thais eten heet is, erg heet.
Sommige gerechten zijn pittig, er zit veel peper in, en andere kruiden. De kok bepaalt uiteindelijk hoe pittig.
Niet iedereen in Thailand houdt van heet eten. Er zijn heel veel mensen die daar niet tegen kunnen. Als je bij het bestellen van eten aangeeft dat het niet heet, mai phet, moet zijn, vindt niemand dat vreemd.
En vaak staat er peper of sambal op tafel. Dan bepaal je zelf hoe heet je het eten wilt maken.

Centraal Thailand

Hoewel je niet kunt spreken van DE Thaise keuken zijn de gerechten uit centraal Thailand het meest bekend.
Als je in een Thais restaurant in het buitenland eet vind je meestal gerechten uit deze streek op het menu.

De gerechten uit centraal Thailand zijn meestal niet heel erg heet. Vaak zijn het curries met vlees, kip of vis; vaak is er kokosmelk aan toegevoegd.
Ook zie je veel salades, yam in het Thais. Thaise salades zijn, anders dan in Nederland, geen groentegerechten, maar frisse, pittige gerechten met heel gevarieerde ingredienten, vlees, vis, kip, groente, eieren, ....
Groente wordt vaak gegeten als bijgerecht, gekookt of rauw, soms vermengd met sambal.
In centraal Thailand wordt meestal gewone rijst (khao suai) gegeten.
Een paar bekende gerechten zijn:
Kaeng khiao wan, groene curry, gemaakt van kokos, verse groene pepertjes, T haise basilicum en kip of visballetjes. Deze curry kan vrij pittig zijn.
Phak bung fai daeng, roergebakken waterspinazie met gele bonen en sojasaus. Soms doet de kok er, als verrassing, groene pepertjes door. De bereiding van dit gerecht is spectaculair, een wadjang wordt op hoog vuur heel erg warm gemaakt, dan de groenten en de andere ingredienten erbij, even de vlam in de pan, en klaar. Binnen een minuut!
Phat kraphao, fijngehakt rundvlees, varkensvlees, garnalen of kip, dat is roergebakken met pepertjes en bai kraphao.
Tom yam, een hete zure soep met kip (tom yam gai), vis (tom yam pla) of garnalen (tom yam goong). Soms wordt kokosmelk toegevoegd.

Noord-oost Thailand

De keuken uit noord-oost Thailand is anders, heel anders. Noord-oost Thailand, meestal Isaan genoemd, is een heel andere gebied, een hoogvlakte met vrij onvruchtbare grond. En de bevolking is meer verwant met Laos dan met Thailand.
Dat heeft geresulteerd in gerechten, die vaak een erg sterke smaak hebben en die heel erg heet kunnen zijn.
Eten uit Isaan is in heel Thailand te koop, en het is erg populair.

Larb, gekruid gehakt van vlees, kip of vis, is een erg bekend gerecht, evenals nam tok, gegrilled in dunne plakje gesneden vlees vermengd met kruiden. Kai yang, gegrilde kip is ook heel populair, en ze kunnen daar heel erg goed kip grillen.
Maar het meest bekende gerecht is wel som tam, pittige salade met als voornaamste ingredient dun gesneden onrijpe papaya.
Curries uit Isaan bevatten vrijwel nooit kokos, maar wel heel veel groenten. We vinden deze cussies vaak erg lekker.

Er worden in de Isaan keuken een aantal ingredienten gebruikt, die je niet vaak tegenkomt in de rest van Thailand, zoals pla ra (gefermenteerde rauwe vis) en meang da (waterkevers).

In noord-oost Thailand wordt meestal kleefrijst (khao niao) gegeten.

Noord Thailand

Over het eten in noord Thailand weten we niet zoveel.
We kennen een paar soorten sambal, en kruidige worstjes. En veel curries lijken op die uit Isaan, maar dan met andere soorten groenten. Ook worden andere kruiden gebruikt.

Een paar bekende gerechten zijn:
Kaeng khae, een curry, zonder kokos, met veel kruiden, groenten, vooral chaom, en vlees (kip, rundvlees of varkensvlees).
Nam phrik num, een sambal van grote groene pepers, sjalotje, knoflook, korianderblad, limoen en vissaus.
Nam phrik ong, een sambal van gedroogde pepers, varkensgehakt en tomaten.

Zuid Thailand

Ook voor het eten uit het zuiden van Thailand geldt dat we er niet zo heel veel van weten. We kennen gaeng massaman, een curry met rundvlees en aardappels. En sinds kort, via een Indiase collega van Tom, khao mok khai, gekruide rijst met kip.
De, inmiddels ex, vrouw van een oom van Pia komt uit het zuiden. Zij heeft ook wel eens een gerecht voor ons gemaakt, er zat niet veel peper is, maar de kruiden die er in zaten maakten het heel erg heet.

Een paar bekende gerechten zijn:
Kaeng massaman is een curry, die vaak door Thaise moslims wordt gemaakt, met rundvlees, aardappels en kruiden.
Kaeng tai pla is een dikke, zurige currymet veel groenten zoals bamboe en aubergine, garnalenpasta (trassi), en vaak geroosterde vis of ingewanden van vis. We eten dit graag, en, heel vreemd, Pia heeft dit recept gekregen van Noi, een vriendin die uit het noord-oosten van Thailand afkomstig is.

Fastfood

Thais eten graag en vaak fastfood.
Overal kun je eten kopen, op bijna iedere straathoek. Vaak zijn dat kleine gerechten, snel klaar, snel eten. Kuai-tiao nam (bamisoep), loog chin (vleesballetjes), saté, gebakken stukjes kip, khao phat (gebakken rijst), phat thai (gebakken bami), tod man (vis- of garnalenkoekjes)....
Er wordt ook veel westers fastfood gegeten. Hamburgers, pizza's, donuts, kip, alle grote westerse fastfood ketens zijn zeer duidelijk aanwezig in Thailand; in de steden maar ook bij tankstations.
En chips natuurlijk, alle mogelijke varianten. Soms anders dan we hier in Nederland kennen, maar vaak precies hetzelfde.

Invloeden

De Thaise keuken heeft veel invloed ondergaan van keukens uit andere landen, vooral van buurlanden.
In Thailand hebben zich, in het begin van de vorige eeuw, veel Chinezen gevestigd, en het gevolg daarvan is dat roerbakken en het gebruik van vele soorten groenten nu gemeengoed zijn in Thailand.
Maar ook landen, die een handelsrelatie hebben gehad met Thailand, hebben hun sporen achter gelaten. Portugal heeft in de Ayuthaya-periode veel handel gedreven met Thailand, er was ook een Portugese handelsmissie in Thailand. En die hebben ervoor gezorgd dat allerlei mierzoete gerechten uit Portugal nu ook erg populair zijn in Thailand.

Eetgewoontes

Eten in Thailand gaat meestal anders dan in Nederland.
Hoewel dit niet voor iedereen geldt, is het in Nederland vaak zo, dat je met z'n allen eet, aan tafel, en dat iedereen gelijk begint, en gelijk opstaat. Vaak zijn er vaste tijden waarop gegeten wordt. Vooral oudere Nederlanders zijn zo opgevoed.
Verder ken je in de traditionele Nederlandse keuken, zeker bij de warme maaltijd, meestal gangen: een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, ze hoeven er niet alle drie te zijn. Als je gaat eten in een restaurant kun je nog wel meer gangen hebben.

In Thailand (en niet alleen daar) gaat dat heel anders.
Je gaat eten als je honger hebt, Thais eten graag, dus meestal zijn er wel meer mensen die honger hebben. En als je opeens trek krijgt, gewoon bijschijven. Heb je genoeg, dan ga je wat anders doen. En tijdens het eten wordt er nog steeds gekookt, net zolang totdat iedereen genoeg heeft, of totdat het eten op is. Mensen die binnen komen hebben vaak eten bij zich, zelf gemaakt of ergens gekocht.
Vaak staat het eten op een matje op de grond, en de mensen zitten er omheen. Er zijn zelfs restaurants waar je op de grond moet zitten.
Aparte gangen zijn er eigenlijk niet in Thailand. Al het eten wordt op tafel gezet, en iedereen pakt iets. Zoetigheid wordt meestal als laatste gegeten, maar dat is meer smaak dan regel.

Als je in een restaurant gaat eten gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Alle gerechten staan op tafel, meer wordt telkens bij besteld, mensen komen en gaan.
En ook in een restaurant neem je vaak zelf iets mee. Meestal is dat wiskey of wijn, en soms moet je dan kurkgeld betelan. Maar soms nemen mensen ook zelf eten mee; bijna nooit een probleem.
In restaurants is het personeel meestal erg oplettend. Als je glas bijna leeg is wordt het weer bijgevuld, als de fles bijna leeg is staat er alweer een nieuwe. Wil je dat niet, dan moet je dat duidelijk aangeven.

In Thailand is het meestal niet zo belangrijk hoe een restaurant er uitziet. Een mooi restaurant betekent dat je veel moet betalen, maar niet dat het eten ook goed is. En in een restaurant op de stoep, waar je op een lag krukje zit, kun je vaak erg lekker eten.
Thais letten vooral op goed en schoon eten, als het ergens druk is, dan wordt er iets lekkers gekookt.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.