Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Auto wassen

Home - Reisverhalen - Auto wassen - Auto wassen


Thai zijn schone mensen, het klimaat brengt met zich mee dat je jezelf goed moet verzorgen. Dat geldt uiteraard voor de mensen en hun kleding, maar ook voor brommers en auto's. En vooral die auto's vinden we verbazingwekkend.
Als we in Nederland de auto laten wassen zijn we in 10 minuten klaar. De enige mensenhand die er aan te pas komt is die hand die geld aanneemt aan het begin van de wasstraat.
In Thailand gaat dat anders. Een auto laten wassen duurt zeker een half uur. Want het is nog allemaal handwerk.
De auto wordt eerst schoongespoten met een hogedrukreiniger, boven en onder. Soms wordt de auto daarvoor op een brug gezet. Daarna wordt de auto ingezeept, gewassen met een stel sponzen en weer schoongespoten. En dan afgedroogd met handdoeken.
Daarna komt de binnenkant aan de beurt, stofzuigen, ruiten schoonmaken, bekleding van de stoelen invetten, stuur invetten, dashbord poetsen, kofferbak stofzuigen.
Allemaal handwerk, voor nog geen 200 Bath (ongeveer 4 Euro). De arbeiders zijn gastarbeiders (lees mensen uit Birma), en die verdienen dus bijna niets.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.