Home

About us

Contact us

About our site

Reisverhalen

Travel stories

Links by subject

Links by place

Sitemap

What's newPage updated: 2018-09-20

Sawadee kha, Sawadee khrap

Chiang Dao grot

Home - Reisverhalen - Chiang Mai - Chiang Dao grot


De tempel bij de ingang

De tempel bij de ingang.

Deze grotten liggen ongeveer 70 kilometer ten noorden van de stad Chiang Mai in het gelijknamige district Chiang Dao. Om er te komen moet je eerst naar het stadje Chiang Dao rijden en van daar de borden volgen. De weg is goed aangegeven.

Vleermuizen

Vleermuizen.

Voor de ingang van de grot ligt een tempel, en er staan wat winkeltjes en restaurantjes. Toen wij er waren was er voldoende parkeergelegenheid. We denken dat het er in het weekend behoorlijk druk is.

In de grot

In de grot.

De ingang van de grot ligt, gelukkig, niet erg hoog, op een steile berghelling. De helling is behoorlijk dicht begroeid. Er is een overdekte, kleurijke trap naar de ingang. Als je er naar toe loopt ziet het er mooi uit, de combinatie van planten en de trap.

Het meisje

Het meisje.

We hebben bij de ingang een gids gehuurd, die ook voor lampen zorgde. Of je ook zonder gids naar binnen kunt weten we niet. Ongevraagd liep ook een meisje met een fototoestel mee.
Een klein deel van de grot is verlicht, daar kun je zonder lamp rondkijken. Het gevolg van de verlichting is wel, dat overal planten zijn gaan groeien.

In de grot

In de grot.

In de grot zelf wordt je door twee grote kamers geleid, soms met erg nauwe doorgangen. Om van de eerste naar de tweede kamer te komen moet je een steile, smalle trap af, dat gaat erg langzaam, zeker als er veel mensen zijn.
De gids laat veel druipsteenformaties zien, hij vertelde er veel bij, maar wel alles in het Thais. Het meisje met het fototoestel maakte onderweg een paar foto's van ons, en halverwege de rondleiding was ze opeens verdwenen. De gids vertelde wel veel, maar toen we vroegen hoe ver de grotten doorliepen kon of wilde hij geen antwoord geven. We weten dus niet of het hele complex al in kaart is gebracht.

In de grot

In de grot.

Toen we weer in de buurt van de uitgang kwamen wees de gids wel op een derde kamer. Die was alleen toegankelijk als je zuurstof meenam, en deze kamer stond ook regelmatig onder water.

In de grot

In de grot.

We vonden het bezoek aan de grot best wel de moeite waard.
Alleen als het er druk is lijkt het ons erg benauwend.

De ingang

De ingang.

Terug op de parkeerplaats kwam het camerameisje op ons af, of we foto's wilden kopen. We hebben er een paar gekocht, duur, en onze eigen foto's zijn mooier. Maar heb je geen goede camera, dan is het zeker de moeite waard om die foto's te kopen.


Disclaimer

We vertellen over een plaats wat wij er hebben meegemaakt en gedaan, en wat wij daarvan vinden; niet meer en niet minder.
Dit is geen reisgids (we zijn niet compleet), en evenmin een advies om een plaats wel of niet te bezoeken. Daarvoor zijn andere sites.
Onze mening over hotels en restaurants is niet bedoeld als (positieve of negatieve) beoordeling, ook daarvoor zijn andere sites.
Het is ons beeld van de situatie op een zeker moment en beïnvloed door de stemming waarin wij verkeerden.